Strona głównaGotujemyGotowany brokuł z czym?

Gotowany brokuł z czym?

Przez Redakcja

-

Ugotowane brokuły to świetny sposób na uzyskanie wszystkich korzyści płynących z tego warzywa bez rezygnacji z jego smaku. Brokuły są bogate w składniki odżywcze i zawierają związki, które pomagają zwalczać raka i choroby serca. Amerykański Instytut Badań nad Rakiem zaleca smażenie lub gotowanie brokułów w kuchence mikrofalowej, aby uzyskać szybki i zdrowy posiłek.

Ugotowane brokuły są świetnym dodatkiem do sałatek, zup i zapiekanek. Możesz nawet dodać ugotowane na parze brokuły do dania z makaronem. Kiedy będziesz gotowy do podania brokułów, dopraw je swoimi ulubionymi przyprawami i sokiem z cytryny.

Najłatwiejszym sposobem przygotowania brokułów jest ich ugotowanie. Ta metoda pozwoli zachować jasny kolor i czysty smak. Jednak ugotowane brokuły stracą część swoich składników odżywczych, staną się wiotkie i nieapetyczne. Jeśli chcesz uniknąć tego nieprzyjemnego efektu, wykonaj poniższe kroki.

Odetnij twardą, zewnętrzną warstwę łodygi brokułów za pomocą obieraczki do warzyw. Odetnij wszystkie korony. Jeżeli nie masz parowaru, możesz również obrać łodygi, krojąc je na ćwiartki lub różyczki.

Będziesz chciał dokładnie umyć brokuły. Niezależnie od tego, czy używasz parowaru, czy nie, musisz upewnić się, że brokuły są dobrze odsączone. Dobrym sposobem na to jest umieszczenie odsączonych brokułów w misce z wodą z lodem. Kąpiel w lodzie zapobiegnie rozgotowaniu brokułów i pomoże zachować ich kolor.

Blanszowanie to kolejna metoda gotowania brokułów. Dzięki temu zachowają one swoje składniki odżywcze. Ponadto skróci czas, w którym będziesz je gotować. W przeciwieństwie do brokułów gotowanych na parze, blanszowane brokuły zachowują swój żywy, zielony kolor.

Parowanie to kolejna szybka i łatwa metoda gotowania brokułów. Jednak ta technika nie daje tak chrupiącej tekstury, jak pieczone brokuły. Do smażenia brokułów będziesz potrzebował ciężkiej patelni i tłuszczu. Pamiętaj, żeby uważnie obserwować wodę, ponieważ brokuły zalane wodą mogą zamienić się w grzyby.

Niezależnie od preferencji, pamiętaj, żeby pokroić brokuły na kawałki. W zależności od ich wielkości, musisz je gotować przez 1 do 2 minut. Następnie możesz je skropić oliwą z oliwek lub ulubioną przyprawą. Możesz też dodać sok z cytryny, aby uzyskać bardziej aromatyczne danie.

Możesz też użyć mikrofalówki do ugotowania brokułów na parze. Jeśli używasz mikrofalówki, ustaw talerz na górze. Upewnij się, że miseczka nie dotyka dolnej części stojaka i że brokuły się nie rozgotują. Po 3-4 minutach umieść brokuły w misce z wodą z lodem, aby zatrzymać proces gotowania.

To jedne z najbardziej popularnych sposobów gotowania brokułów. Jeśli szukasz więcej informacji, odwiedź stronę Jak kroić brokuły, gdzie znajdziesz dodatkowe wskazówki. Przyrządzenie główki brokułów to szybki i łatwy sposób na podniesienie smaku Twoich potraw i zachowanie korzyści zdrowotnych tego warzywa.

Oceń artykuł: Gotowany brokuł z czym?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy