Strona głównaZdrowieCzego nie jeść przy anemii?

Czego nie jeść przy anemii?

Przez Redakcja

-

Jeśli masz anemię, ważne jest, żebyś wiedział, co jeść, żeby utrzymać poziom energii i zachować zdrowe ciało. Są pewne rzeczy, których będziesz chciał unikać, ale są też takie, które warto włączyć do swojej diety.

Czerwone mięso

Czerwone mięso może być dobrym źródłem białka, ale jest też niezdrowym źródłem kalorii. Może też zwiększać ryzyko zachorowania na raka, choroby serca i cukrzycę.

Czerwone mięso jest bogate w cholesterol i tłuszcz, co może powodować gromadzenie się tłuszczu we krwi. Może to prowadzić do problemów z układem krążenia i cukrzycy typu 2.

Wiele osób obawia się, że czerwone mięso jest szkodliwe dla ich zdrowia. W rzeczywistości prawie jedna trzecia dorosłych uważa, że tak jest. Niektóre badania sugerują, że umiarkowane spożycie wołowiny może wspomóc układ odpornościowy i poprawić zdolność organizmu do zwalczania niektórych chorób. Wołowina zawiera również wiele witamin i minerałów.

Jeśli masz anemię, lekarz prawdopodobnie zaleci Ci pokarmy bogate w żelazo. Może też przepisać doustny suplement diety.

Żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, cząsteczki, która przenosi tlen we krwi. Kiedy masz jej za mało, czujesz się zmęczony i osłabiony. Twoja skóra staje się blada i możesz mieć bóle głowy.

Chude kawałki wołowiny

Jeśli jesteś osobą cierpiącą na anemię, to chude kawałki wołowiny mogą być odpowiedzią na Twoje potrzeby żywieniowe. Zawiera ona bowiem mnóstwo witamin i minerałów, które pomogą Twojemu organizmowi funkcjonować optymalnie. Możesz wybierać spośród wielu rodzajów mięsa, w tym drobiu, ryb i chudego mięsa mielonego.

Dla osób cierpiących na anemię najważniejsze jest spożywanie pokarmów o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i sodu. Te dwa elementy mogą przyczynić się do wzrostu poziomu cholesterolu, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca. Ponadto dieta bogata w żelazo może zwiększyć zdolność układu odpornościowego do zwalczania chorób.

Wołowina jest bogatym źródłem białka. Porcja 3 uncji zapewni Ci prawie całodzienne zapotrzebowanie na białko, a także dostarczy wielu witamin i minerałów. Musisz jednak wybierać chude kawałki wołowiny, żeby mieć pewność, że w pełni wykorzystasz swój posiłek.

Chude kawałki wołowiny to także dobry wybór, jeśli szukasz pożywienia bogatego w żelazo. Żelazo jest kluczowe dla funkcjonowania czerwonych krwinek, które transportują tlen w całym organizmie.

Jarzyny

Jarzyny stały się bardziej popularne jako podstawa diety niż kiedykolwiek wcześniej. Są niedrogie, a ponadto stanowią świetne źródło żelaza i białka.

Jest jednak kilka argumentów przeciwko włączeniu roślin strączkowych do diety. Jednym z największych jest to, że zawierają one substancje antyodżywcze, które mogą hamować wchłanianie innych składników odżywczych.

Niektóre z tych substancji antyodżywczych to fityniany. Związki te są obecne we wszystkich nasionach roślin, ale mogą upośledzać wchłanianie minerałów.

Zawartość fitynianów w roślinach strączkowych można umiarkowanie zmniejszyć poprzez ich fermentację. Ponadto kiełkowanie może zmniejszyć ilość fitynianów. Jeśli nie chcesz wypróbować tych technik, możesz również zdecydować się na spożywanie roślin strączkowych z witaminą C, która przeciwdziała negatywnym skutkom fitynianów.

Listwy są również dobrym źródłem błonnika. Błonnik pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, poprawia trawienie i ułatwia przesuwanie się pokarmu w przewodzie pokarmowym. Powinieneś dążyć do uzyskania 14 gramów błonnika na 1000 kalorii. Na przykład 2 filiżanki soczewicy dostarczają 28 gramów błonnika.

Legumina zawiera również tłuszcze nienasycone. Jest to ważne, ponieważ zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych może prowadzić do chorób układu krążenia.

Quinoa

Jeśli masz anemię, możesz nie chcieć jeść quinoa. Zawiera ona żelazo, które jest ważne dla utrzymania poziomu energii. Jest również bogata w inne składniki odżywcze, w tym białko.

Aby zrozumieć wpływ quinoa na anemiczne szczury, naukowcy przeprowadzili badanie. Szczury zostały podzielone na grupy w zależności od ich potrzeb żywieniowych. Grupa anemiczna otrzymywała 360 mg/kg mąki z kanihua, a grupa bez anemii – witaminę C.

Ekstrudowana mąka z quinoa zwiększyła poziom hematokrytu u anemicznych szczurów. Wzrost ten był znacząco wyższy niż w grupie kontrolnej.

Zaobserwowano również znaczącą poprawę wagi i długości ciała anemicznych szczurów. W porównaniu z grupą kontrolną, długość grupy anemicznej wzrosła o 5,7 cm i 6,8 cm. Podobnie waga grupy anemicznej wzrosła o 59,2 g.

Wyniki pokazały, że ekstrudowana mąka z quinoa poprawiła hematokryt i BMI anemicznych szczurów. Jednakże poziom hematokrytu i BMI anemicznych szczurów był niższy niż w grupie kontrolnej.

Poza wysoką zawartością białka, quinoa jest również dobrym źródłem żelaza. Jej nasiona zawierają 17,6 miligramów żelaza na 100 g. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza, do posiłku można dodać cytrynę.

Fityniany

Jeśli masz anemię, powinieneś unikać fitynianów, czyli substancji, które blokują wchłanianie minerałów, w tym żelaza. Fityniany znajdują się w pokarmach roślinnych, takich jak ziarna, fasola, orzechy i nasiona. Można je również znaleźć w przetworzonych ziarnach.

W niektórych przypadkach wysoki poziom fitynianów może powodować niedobory żelaza i cynku. Produkty na bazie soi, takie jak batony proteinowe, są częstym źródłem fitynianów. Innym źródłem są rośliny strączkowe i nasiona. Ważne jest też, by unikać nabiału, zwłaszcza jeśli masz anemię.

Fityniany są naturalną substancją obecną w większości jadalnych ziaren i nasion. Są one przechowywane głównie w zewnętrznej warstwie otrębów ziarna i nasion. Można je jednak znaleźć również w bulwach i innych warzywach.

Fityniany są uważane za inhibitor wchłaniania żelaza i cynku. Jednak nie można tego efektu odnosić do wszystkich populacji. Kilka czynników przyczynia się do zatrzymywania fitynianów, w tym status witaminy D.

Stężenie fitynianów w żywności jest bardzo zróżnicowane, w zależności od rodzaju nasion lub roślin i klimatu, w którym są uprawiane. Pokarmy zawierające duże stężenie fitynianów to orzechy, rośliny strączkowe, nasiona, ryż i kukurydza.

Pokarmy zawierające gluten

Jeśli masz anemię, możesz chcieć unikać pokarmów zawierających gluten. Gluten jest białkiem występującym w niektórych zbożach. Należą do nich: pszenica, jęczmień, żyto, pszenżyto i orkisz.

Choć gluten jest naturalnie obecny w niektórych zbożach, można go również znaleźć w wielu innych produktach spożywczych. Na przykład niektóre sosy sojowe, sosy do sałatek i przyprawy zawierają gluten.

Niektóre z typowych produktów zawierających gluten, których powinieneś unikać, to krakersy, makarony, chleby, płatki śniadaniowe, ciastka, lody i pizza. W wielu sklepach ze zdrową żywnością i supermarketach można znaleźć bezglutenowe wersje tych produktów.

Powinieneś także szukać produktów wzbogaconych w żelazo. Żywność zawierająca żelazo może być szczególnie pomocna dla osób z anemią. Musisz jednak mieć pewność, że taka żywność jest dla Ciebie bezpieczna.

Jeśli nie jesteś pewien, co jest bezpieczne, porozmawiaj z lekarzem. Może on powiedzieć ci, jakie rodzaje żywności są dla ciebie najbardziej odpowiednie.

Ważne jest również, aby wiedzieć, które produkty nie są naturalnie bezglutenowe. Na przykład owies może być zanieczyszczony glutenem pszennym podczas przetwarzania.

Kofeina

Jeśli jesteś w ciąży, być może słyszałaś, że kawa nie jest dobra na anemię. Dzieje się tak dlatego, że kofeina może w niektórych przypadkach hamować wchłanianie żelaza. W niniejszym badaniu sprawdziliśmy związek między spożyciem kawy i herbaty a ryzykiem wystąpienia anemii u kobiet w ciąży.

Badanie przeprowadzone na Kostaryce wykazało negatywną korelację między spożyciem kawy i herbaty a anemią u kobiet w ciąży. W badaniu stwierdzono również, że ryzyko rozwoju anemii u kobiet w ciąży było wyższe u kobiet, które piły herbatę przed i po posiłku.

Badania obserwacyjne sugerują, że kofeina może hamować wchłanianie żelaza. Może również przekraczać granice łożyska i płodu oraz zwiększać cytotoksyczność. Mimo to wiele osób nadal pije kawę.

Oprócz wpływu na żelazo hemowe w tkankach zwierzęcych, kofeina może zmniejszać wchłanianie żelaza niehemowego w pokarmach roślinnych. Dlatego ważne jest, aby kobiety w ciąży ograniczyły spożycie kawy i herbaty.

W niniejszym badaniu sprawdziliśmy związek między spożyciem kawy i herbaty a niedokrwistością w badaniu NHANES II. Spośród 11 684 uczestników 5,3% miało anemię. Wśród nich anemię oceniano, gdy dwa parametry hematologiczne były poniżej dopuszczalnych wartości.

Garbniki

Jeśli masz niedokrwistość z niedoboru żelaza, powinieneś unikać garbników. Garbniki to klasa związków chemicznych, które są obecne w wielu pokarmach roślinnych. Stwierdzono, że hamują one wchłanianie żelaza niehemowego.

Właściwości wiążące garbników mogą zmniejszać strawność białka, co może utrudniać wchłanianie żelaza. Z tego powodu osoby z niedoborem żelaza powinny unikać tanin, zwłaszcza w pokarmach zawierających fityniany, takich jak orzechy i rośliny strączkowe.

Oprócz blokowania wchłaniania żelaza, taniny mogą powodować podrażnienia w przewodzie pokarmowym. Niektóre osoby mogą być wrażliwe na taniny i doświadczać rumieńców na twarzy, bólów głowy i problemów z trawieniem. Te efekty uboczne mogą wystąpić, gdy osoba spożywa duże ilości tanin.

Badania, w których analizowano interakcję tanin i żelaza, przeprowadzono zarówno na ludziach, jak i na zwierzętach. Większość badań koncentrowała się na spożywaniu herbaty. Niektóre badania wykazały, że taniny skondensowane mogą hamować dostępność żelaza, inne natomiast nie wykazały istotnych zmian w statusie żelaza.

Badania na modelach zwierzęcych nie przyniosły jednoznacznych wyników. Potrzeba więcej badań, by ustalić, jak taniny wpływają na organizm i jak długo trwają te efekty.

Oceń artykuł: Czego nie jeść przy anemii?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy